ENKELE bladzijden èn GEGROEPEERDE bladzijden in hetzelfde MegaZine III boek
door middel van hoofdstukken (CHAPTERS).


Hoe ENKELE bladzijden aangepast dienen te worden in een boek dat is gemaakt met
de GROEPEER PLUGIN (BACHPAGES PLUGIN).


Vergeet niet af en toe te kijken in de naslag pagina en of de Wiki (Engelstalig), daar vindt u gedetaileerde informatie over de verschillende elementen.

In de Wiki kunt u gebruik maken van links op de startpagina zoals Popular Pages (aan de rechter kant) of Documentation (aan de linker kant).
U kunt ook de zoekfunctie gebruiken en zoeken naar "Book", "Pages" and "Migration".

Om het boek dat u heeft aangemaakt aan te passen moet u weten dat u daar twee bestanden voor nodig heeft. De index.html, die door het aanmaken van het boek veranders is in index_NaamVanUwBoek.html en megazine.mz3 in de map die ook de naam van uw boek heeft gekregen. Aanpassingen maakt u in megazine.mz3 en met de index start u uw boek op.

We beginnen met de uitleg!

 • Eerst even een snelle blik op wat er in de map met uw boeken is gebeurd.

  Bladzijden invoegen

  Helemaal (links) onder aan het basis PDF bestand. Nu dat is geconverteerd naar een boek zijn, zoals u kunt zien, een index_voorbeeld_1.html, een set_parameter_1.bat en een MAP vorbeeld_1 aangemaakt.

  Nadat de map voorbeeld_1 is geopend ziet u wat daar in zit (middelste kolom). Een map jpgpng, een map pages, een map thumbs en het bestand megazine.mz3. In de map jpgpng komen alle jpg en png bestanden. In de map pages, één van de belangrijkste hier, staan alle swf bladzijden (zie rechter kolom) die zijn aangemaakt IN TWEE VERSIES. _l en _h voor lage, respecttivelijk hoge resolutie. De lage resolutie wordt gebruikt voor weergave op de computer, de hoge voor print outs. In de map tumbs worden de tumbnails van uw bladzijden bewaard. Deze worden o.a. zichtbaar als uw muis over het stippen menu onder uw boek gaat. De maat is meestal 25% van de standaard boekmaat.

  Tot slot het bestand megazine.mz3, en dat is het bestand dat dat het gedrag en uiterlijk van uw boek bepaalt. Als u nu verder gaat met het invoegen van één of meer bladzijden, moet u in dat bestand zijn. Het bestand index_voorbeeld_1.html roept megazine.mz3 aan om uw boek weer te geven.

 • Open nu met uw editor het bestand megazine.mz3 dat voor een groep bladzijden is aangemaakt.
 • Uw bestand ziet er nu (vanaf de CHAPTER TAG) ongeveer als volgt uit:

  Bladzijden invoegen

 • Het hele boek bestaat dus uit een enkele CHAPTER regel met wat eigenschappen.
 • Als u een bladzijde wilt toevoegen lijkt het logisch dat als volgt te doen;

  Bladzijden invoegen

 • In bovenstaand voorbeeld heb ik dus een bladzijde (PAGE) met een AREA met een link aangemaakt. De bedoeling was dat de op de eerste bladzijde nu een link zou staan die, als u er op klikt NLSites zou openen.
 • Maar er klopt iets niet! Er is dan wel een bladzijde aangemaakt, maar die staat niet IN een hoofdstuk (CHAPTER). De CHAPTER hier is een compleet boek op zich, en een nieuwe bladzijde moet ook binnen een CHAPTER opgenomen zijn. Deze bladzijde is daardoor NIET ZICHTBAAR.
 • U dient de bladzijde (PAGE) dus tussen CHAPTER TAGS te zetten. Als volgt;

  Bladzijden invoegen

 • Sla uw bestand op en start de bijbehorende index file (één map terug) om uw boek in de browser te bekijken.
 • Nu het boek geopend is zult u merken dat er, ondanks dat u het heeft gedefinieerd in de AREA TAG, nog géén actief gebied is op bladzijde 1.
 • Maar er is wel een extra bladzijde AAN HET EINDE bijgekomen als u het boek opent.
 • En dat kan haast niet anders dan de bladzijde zijn die als extra bladzijde is gedefinieerd. De fout is dus dat de volgorde van de hoofdstukken niet klopt! We zetten daarom, met wat knippen en plakken, het eerste hoofdstuk (CHAPTER) in zijn geheel NA de definitie van de bladzijde.

  Bladzijden invoegen

 • Aangezien u nu een bladzijde VOOR het hoofdstuk met GEGROEPEERDE bladzijden heeft geplaats, neemt die eerste bladzijde de plaats van bladzijde 1 in. De nummering van de GEGROEPEERDE bladzijden moet dus AANGEPAST worden. De eerste bladzijde wordt nu bladzijde 2. Als volgt dus;

  Bladzijden invoegen

 • Als u het boek nu bekijkt in uw browser klop bladzijde 1. Maar nu heeft u weer een lege bladzijde op bladzijde 2. Hoe dat kan? Een hoofdstuk moet altijd een even aantal bladzijden hebben. Het start altijd met een rechter oneven bladzijde en eindigt altijd met een linker even bladzijde. Als er dus geen linker bladzijde is gedefineerd, dan wordt op die plaats automatisch een lege bladzijde ingevoegd. En dat is wat hier is gebeurd.
 • Het probleem kan op eenvoudige wijze worden opgelost. Laat de gegroepeerde bladzijden beginnen met 3 en voeg aan hoofdstuk 1 een losse bladzijde 2 toe. Als volgt dus:

  Bladzijden invoegen

 • We hebben nu een tweede bladzijde ingevoegd, en na het opslaan van de aanpassingen bekijkken we het boek in de browser.
 • Als u slechts een gedeeltelijke bladzijde ziet, bent u misschien vergeten de hoogte en breedte maat van uw bladzijden te definieren. In mijn voorbeelden width="255" height="160" achter de page img.
 • Veel plezier met uw boek!
HOME

 

Bladzijdenaam