Kinderbrieven uit 1908 & Kinderbrieven uit 1911 en 1912

Een eeuw geleden was de ‘St. Nicholas’ in Amerika een populair kindertijdschrift voor kinderen en tieners uit welgestelde families.

Naast vervolgverhalen, korte verhalen, gedichten, en veel plaatjes, was er ook een rubriek waar ingezonden brieven van kinderen werden opgenomen.

Ik vind het zo mooi om de eigen woorden van kinderen van honderd jaar geleden onder ogen te krijgen en verbaas mij er o.a. over hoe eigentijds veel van die brieven lijken. Maar ook de brieven die duidelijker het verschil in tijd of mentaliteit aangeven, vind ik interessant om te lezen. Zelfs als de ondertoon op ons onsympathiek overkomt, geeft dat toch een mooi tijdsbeeld. Net zoals dat weer andere brieven een mooi stukje geschiedenis laten zien, opgetekend vanuit de gedachtewereld van een kind uit het begin van de twintigste eeuw.

Opvallende onderwerpen uit de brieven zijn: de aanleg van het Panamakanaal door de ogen van een elfjarig meisje, een jongen van elf die een indianenstam beschrijft, vlak bij zijn huis. Een zevenjarig jongetje bezocht de brandweer in New York, en zag daar de brandweerpaarden. Een aantal opstellen met als titel: ‘Een Schoolavontuur’. Verder beschrijven verschillende kinderen moderniteiten als de automobiel, en sommige hebben zelfs een vliegtuig gezien...

Website Auteur

TERUG

Bladzijdenaam